//// //// Tatár Rózsa honlapja
Tatr Rzsa
Tatr Rzsa fejlc
 CÍMLAP   Bemutatkozás   Könyvek   Vers, novella   Rendezvények   Fórum   Elérhetőség 

Az �ri utca 5. lak�i

Az Úri utca 5. lakói

Az Úri utca 5. lakói Az Úri utca 5. lak�i - szerb nyelven
Kiadta: ConstanS Bt.
Oldalszám: 153
ISBN: 963-06-1046-9
Ár: 1980 Ft.
Megjelent magyar (2006.) és szerb (2010.) nyelven

„Az Úri utca 5. számú ház, egy háromlakásos nagypolgári ház, ahol 3 ajtó befalazásával 5 lakást alakítanak ki, amelyben 5 család lakik. A történelem viharai mindent összekuszálnak, felforgatnak. Az egykori cselédből lakástulajdonos lesz, a földbirtokosából földönfutó. A dzsentri már nem tud sokkal lejjebb csúszni, hát mésalliance-ot köt. Az alispán alól „kihúzták” a megyéjét … A hajdan úri házba a rendszer által „becsempészett” kakukktojások költöznek. A főhőst és családját egy „határozott fuvallat beröppenti” - a titokzatos, vadszőlővel dúsan befont házba, ahol a befalazott ajtók lassan „megnyílnak” és Zsófi belép az” ánti világ” itt maradt képviselőinek életébe. A titkok szép lassan feltárulnak…"

A szerző


Engem arra tanítottak, hogy a stílus maga az ember, így próbáltam megismerni azokat, akiket nem ismertem, de kíváncsian olvastam műveiket. Rózsát most ismertem meg igazán — pedig régóta vagyunk barátok —, miután elolvastam a regényét.
A társadalmi szétbomlás és az egymáshoz mégis alkalmazkodó rétegek együttélése mindig a vidéki városokban volt tettenérhető, bár nekünk, gyerekeknek ez akkor még nem nagyon tűnt fel. Természetesnek találtuk, később megfeledkeztünk róla. Örülök, hogy Rózsa átmentett valamit abból a korból és az akkori hangulatból. Hiszen az Úri utca 5. nemcsak egy ház, hanem egy teljes látkép, a magyar társadalomról.
Vadas Zsuzsa, a Nők Lapja újságírója

Befalazott ajtók nyílnak meg Tatár Rózsa regényében, ahogyan főhőse, Zsófi rácsodálkozik az általa nem ismerhetett világra. Egy kisváros társadalmí jelene és múltja, történelmünk úgynevezett „deklasszált" elemei, régi és új „lakók" — az Úri utca 5-ben élnek együtt és próbálnak alkalmazkodni és életben maradni. Filmre kívánkozó történet, és ajánlom mindenkinek, aki a nosztalgikus hatvanas évek után született, hogy többet megtudjon arról az országról, amelyben él.
Radó Gyula filmrendező


Csicsay Alajos: gondolatai a regényről >>>

Megvásárolgató nyomtatott formában a szerzőtől,
a magyar nyelvű kiadás e-könyv formátumban a www.multimediaplaza.com/ekonyvek webáruháztól.


Vissza a könyvekhez >>>

 
  KÖNYVAJÁNLÓ

Zsebnovellák Zsebnovellk bort
Az Úri utca 5. lakói ri utca bort
Az Úri utca 5. lakói ri utca szerbl bort
Túléltük Tlltk bort
Túléltük berlebt bort

A mosolygó halott Mosolyg halott bort
 
 
Tatár Rózsa 2013.         Minden jog fenntartva!         >>Impresszum<<